Βραβείο Pro Bono Humanum: Ελλάδα 2013

ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

Το πολύπλευρο έργο της  κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εστιάζεται σε κοινωνικά ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία και η υγεία των παιδιών, η διάδοση του ανθρωπισμού, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός ειρήνης, η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, ο διάλογος ανάμεσα στους πολιτισμούς και η αειφόρος ανάπτυξη.
Eίναι Iδρύτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» που ιδρύθηκε το 1990 και του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια» που ιδρύθηκε το 1997 και πρόσφατα μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». Το 1999 ανακηρύχθηκε Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO. Είναι μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια διεθνών οργανισμών και ιδρυμάτων όπως  της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής», του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia», κ.ά.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη. Είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία κύριο Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, Πρόεδρο της Motor Oil, και έχουν 5 παιδιά. Μαζί έχουν αναπτύξει μεγάλο ανθρωπιστικό και πολιτιστικό έργο, τόσο στην Κρήτη και στην Ερμιόνη όπου θεωρούνται ευεργέτες, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. H κυρία Βαρδινογιάννη κατέχει MΡhil στην Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Sheffield,  πτυχίο στην Iστορία Τέχνης και στα Οικονομικά σε πανεπιστήμια της Αμερικής. Είναι επίτιμη Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Sheffield, Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου London Metropolitan και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Αμερικανικού Κολλεγίου Deree. Πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο της “Προσεγγίζοντας τη Γυναικεία Ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία ”, που βασίζεται σε μελέτη της στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών της στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και παρουσιάστηκε επίσημα στο Παρίσι στο πλαίσιο του εορτασμού της 65ης Επετείου της UNESCO. Για το έργο της έχει λάβει πολλές διακρίσεις όπως: Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ιππότη του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, «Paul Harris Fellow» του Διεθνούς Ρόταρυ, κ.ά.[nl]Μερικές από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της κυρίας Βαρδινογιάννη είναι:

  • Η ανέγερση της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα, που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2010 και προσφέρθηκε στο κράτος για να έχουν πρόσβαση σ’αυτό όλα τα παιδιά που το χρειάζονται. Σε αναγνώριση της προσωπικής της προσφοράς, η Πολιτεία έδωσε το όνομά της στο Νοσοκομείο.
  • Η δημιουργία της πρώτης μεγάλης Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ελλάδα.
  • Η δημιουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου έκαναν μεταμόσχευση 520 παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες και κέρδισαν την ευκαιρία στη ζωή.
  • Η δημιουργία του Ξενώνα ΕΛΠΙΔΑ που έχει φιλοξενήσει πάνω από 750 οικογένειες παιδιών από την επαρχία που υποβάλονται σε θεραπεία στη Μονάδα, και πλέον στο Νοσοκομείο, της ΕΛΠΙΔΑΣ και συνεχίζει να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, φιλοξενία, ψυχολογική στήριξη, ποικίλες δραστηριότητες και μαθήματα στα παιδιά και τους γονείς τους.
  • Η ανακατασκευή των σπιτιών του χωριού Μάκιστος της Ηλείας, που καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πυρκαγιές του 2007 και πλέον ξαναζεί μετά από την δωρεά της οικογένειας Βαρδινογιάννη και την φροντίδα της για την άμεση οικοδόμηση των σπιτιών.
  • Η δημιουργία της Έδρας Aπόδημου Eλληνισμού και της Βιβλιοθήκης «Ιωάννης Π. Βαρδινογιάννης» στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, και της έδρας “Κωνσταντίνος Καραμανλής” για Ελληνικές και Ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Tafts.
  • Η ίδρυση του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.
  • Στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.