Μέλη
Η Χριστίνα Καραπάνου είναι Ψυχολόγος – Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια.
Σπούδασε Ψυχολογία στο Eotvos Lorand University στη Βουδαπέστη και συνέχισε σε Master’s Degree σε Organizational Psychology στο Webster University στη Βιέννη. Απέκτησε “Άδεια Ψυχοθεραπείας”, ολοκληρώνοντας το 3ετές πρόγραμμα εξειδίκευσης – πιστοποίησης του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, στη “Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία”. Απέκτησε πιστοποίηση Behavioral Coaching Master Coach certification, από το Behavioral Coaching Institute στον Καναδά καθώς και μια τριετή εκπαίδευση πιστοποίησης Organizational Consulting στον οργανισμό CIPD στη Μεγάλη Βρετανία. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της με την εκπόνηση του διδακτορικού της στο Sheffield University UK με εξειδίκευση στην Ψυχολογία Υγείας και τη Διαχείριση Χρόνιων Παθήσεων και πιστοποιήθηκε από τον διεθνή οργανισμό MCI ως Accredited Medical Trainer, Health Coach & Burn Out Specialist. Εργάζεται εδώ και 24 χρόνια ως ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεύτρια, ως σύμβουλος επιχειρήσεων, εκπαιδεύτρια επιστημόνων υγείας στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων αλλά και ως εκπαιδεύτρια διαχείρισης επικοινωνίας «Ιατρού & Ασθενή» & «Ανακουφιστικής Φροντίδας» τα τελευταία 12 χρόνια σε φαρμακευτικές πολυεθνικές επιχειρήσεις με περιοχή ευθύνης Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
Ο Πάρις Α. Κοσμίδης, Παθολόγος – Ογκολόγος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946 και είναι διευθυντής της Β’ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Πριν από την θέση αυτή είχε διατελέσει διευθυντής της Β’ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ (1981-985) και διευθυντής της Β’ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ (1985-1997). Ο κ. Κοσμίδης είναι απόφοιτος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και έχει ειδικευτεί στην Παθολογία, Αιματολογία και Ογκολογία στο Sinai Hospital in Detroit, Michigan, στο Wayne State University και Henry Ford Hospital Michigan, Η.Π.Α. (1973-1980). Είναι διπλωματούχος της Αμερικανικής Επιτροπής (American Board) Παθολογίας, Αιματολογίας και Παθολογίας – Ογκολογίας. Είναι επίσης κάτοχος του πτυχίου Παθολογίας – Ογκολογίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολόγων – Ογκολόγων. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος σε Ελληνικές Ογκολογικές Εταιρείες, όπως την Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα, το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου, την Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Πεπτικού και κύριος ερευνητής σε πολλές μελέτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι συγγραφέας σε πολλά βιβλία και άρθρα διεθνών ογκολογικών περιοδικών. Είναι μέλος στην συντακτική επιτροπή πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Ο κ. Κοσμίδης έχει βραβευθεί 2 φορές από την Ακαδημία Αθηνών. Ο κ. Κοσμίδης έχει τιμηθεί από πολλές ογκολογικές εταιρείες από όλο τον κόσμο και είναι επίτιμο μέλος του ESMO (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παθολόγων – Ογκολόγων) και του Ιταλικού Συλλόγου Παθολόγων – Ογκολόγων. Ο κ. Κοσμίδης ήταν ο πρόεδρος του 23ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Παθολόγων – Ογκολόγων στην Αθήνα το 1998, Εθνικός Εκπρόσωπος των Ελλήνων Ογκολόγων στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παθολόγων – Ογκολόγων, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολόγων – Ογκολόγων (2004-2006), πρόεδρος του Ιδρύματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολόγων – Ογκολόγων και έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Colorado, Η.Π.Α. Επίσης, έχει διατελέσει πρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Ογκολογίας του Υπουργείου Υγείας σε διάφορες χρονικές περιόδους καθώς επίσης και πρόεδρος των Επιστημονικών Επιτροπών των Νοσοκομείων «ΜΕΤΑΞΑ», «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» και «ΥΓΕΙΑ».
Η Μαρία Σαρίδη είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με γνωστικό αντικείμενο «Κλινική Νοσηλευτική, με έμφαση στη Φροντίδα Χρονίως Πασχόντων». Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθήνας και του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ), έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Κλινική Νοσηλευτική/Χειρουργική Νοσηλευτική του ΕΚΠΑ και έχει εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή στο τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Το 2019 ολοκλήρωσε την μεταδιδακτορική της έρευνα στο τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει εργαστεί ως Κλινική Νοσηλεύτρια για 32 έτη, εκ των οποίων τα δέκα (10) έτη σε θέσεις διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και ως διοικητής Νοσοκομείων για δύο (2 έτη). Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ΕΑΠ «Διοίκηση Μονάδων Υγείας). Διαθέτει συνολικά πάνω από 150 δημοσιεύσεις εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους με αποδελτίωση σε διεθνείς βάσεις δεδομένων (Google Scholar; Pubmed; Scopus) και έχει συμμετάσχει στην συγγραφή κεφαλαίων σε βιβλία και συλλογικούς τόμους, καθώς και στην επιμέλεια έκδοσης βιβλίων.
Ο Κυριάκος Σουλιώτης είναι Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Κόρινθος), του οποίου διετέλεσε και Αναπληρωτής Πρύτανη, με αρμοδιότητες την Κοινωνική και Περιφερειακή Ανάπτυξη (2016-2017). Είναι επίσης Επισκέπτης Καθηγητής Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από τον Ιούλιο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2019 διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής στο LSE Enterprise – Ομάδα Έρευνας Τεχνολογιών Υγείας. Έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος στη Διοίκηση του ΙΚΑ (2000-2001) και στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας (2002-2004), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Α’ ΠΕΣΥΠ Αττικής (2002-2004), Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (2002-2006), Διοικητικός Διευθυντής στο ΜΗΤΕΡΑ – Όμιλος ΥΓΕΙΑ (2006-2007) και Διευθύνων Σύμβουλος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στο Ταμείο Υγείας του Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας – ΤΥΠΕΤ (2007-2010). Από τον Μάιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν Πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ενώ από τον Μάιο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2013 ήταν Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες και της Ειδικής Επιτροπής για τις Σπάνιες Παθήσεις. Έχει διατελέσει ειδικός εμπειρογνώμονας του ΟΟΣΑ στην πολιτική για τον καρκίνο ενώ είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του PACT (The Patient Access Partnership on Equity of Access to Quality Healthcare – Brussels) και της Επιστημονικής Επιτροπής του OIS (Osservatorio Internazionale della Salute – Rome). Έχει ευρεία ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει την επιστημονική ευθύνη σε 35 ερευνητικά προγράμματα. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 27 βιβλία και 290 άρθρα σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά με κριτές, στα πεδία της πολιτικής και της οικονομίας της υγείας, της οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών υγείας, των ανισοτήτων στην υγεία, της ενδυνάμωσης των ασθενών κ.ά.Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πάνω από 450 επιστημονικά συνέδρια και είναι μέλος συντακτικών επιτροπών και κριτής άρθρων σε πλήθος διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Είναι Associate Editor στο “BMC Public Health” (BioMed Central) και έχει διατελέσει Associate Editor στο “Health Expectations” (Wiley).
Ο Kαθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος αποφοίτησε από́ την Ιατρική́ Σχολή́ του Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 1988. Εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία και στην Ογκολογία αποκλειστικά σε Πανεπιστημιακές Κλινικές, στην Α ́ Προπαιδευτική́ Παθολογική́ Κλινική́ ΕΚΠΑ στο Λαϊκό́ Νοσοκομείο και στην Ογκολογική́ Κλινική́ του Νοσοκομείου Hammersmith, Royal Postgraduate Medical School, στο Λονδίνο. Έλαβε το Διδακτορικό́ Δίπλωμά́ του (M.D.) με «Άριστα» από́ την Ιατρική́ Σχολή́ ΕΚΠΑ το 1995 και ακολούθως τον Μεταδιδακτορικό́ τίτλο του (Ph.D.), από́ το Imperial College of Science, Technology and Medicine, University of London, το 2000. Εργάσθηκε ως Επιμελητής της Ογκολογικής Κλινικής των Νοσοκομείων Hammersmith και St Bartholomew’s στο Λονδίνο και ως Επιστημονικός Συνεργάτης στη Γ΄ Παθολογική Πανεπιστημιακή Κλινική (Γ΄ΠΠΚ) στο ΓΝΑ «Η Σωτηρία». Το 2002 διορίστηκε ως Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική́ Σχολή́ του Πανεπιστήμιου Αθηνών και Διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας Γ΄ΠΠΚ, στο ΓΝΑ «Η Σωτηρία». Aπό το 2008 είναι Επισκέπτης Καθηγητής Ογκολογίας Θώρακος (Visiting Professor of Thoracic Oncology), στο Yale School of Medicine, Yale Cancer Center & Smilow Cancer Hospital, CT, USA. Από το 2012 είναι επίσης Επισκέπτης Καθηγητής Παθολογίας (Adjunct Professor of Medicine), στο Pittsburgh School of Medicine (UPMS), Penn, USA. Τα κύρια πεδία ενδιαφέροντος του είναι η κλινική έρευνα και η ανάπτυξη νεών φαρμάκων, η ανοσο-ογκολογία και η ογκολογία θώρακος. To 2014 το ΕΚΠΑ του ανέθεσε τη Διεύθυνση της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του, στο ΓΝΑ «Η Σωτηρία», ενώ από το 2019 έως το 2021 διατέλεσε Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Είναι Επιστημονικός Διευθυντής και Διευθυντής Προγράμματος των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Master) της Ιατρικής Σχολής Αθηνών:
- Ανάπτυξη Νέων Φαρμάκων: Έρευνα, Κυκλοφορία και Πρόσβαση.
- Ογκολογία Θώρακα: Σύγχρονη Κλινικο-Εργαστηριακή Προσέγγιση & Έρευνα.
Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος έχει συμμετάσχει σε πολλές (>200) κλινικές μελέτες Φάσης I-IV για καρκίνο πνεύμονα, κεφαλής & τραχήλου, μαστού́, παχέος εντέρου και παγκρέατος. Έχει υπάρξει Global Principal Investigator και συμμετέχει σε Scientific Steering Committees πολυάριθμων διεθνών κλινικών μελετών. Είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των American Society of Clinical Oncology (ASCO), American Association of Cancer Research (AACR) (κατόπιν προσκλήσεως), American College of Chest Physicians (ACCP), International Association for the Study of Lung Cancer (IASLC), European Society of Medical Oncology (ESMO) και της European Respiratory Society (ERS). Υπήρξε co-editor του περιοδικού Oncology Research και είναι Σύμβουλος Συντακτικής Επιτροπής Επιστημονικών Περιοδικών (Reviewer) >25 διεθνών ιατρικών περιοδικών και Μέλος Διαρκούς Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board) >100 διεθνών ιατρικών περιοδικών. Είναι Συντάκτης 14 Διεθνών Ιατρικών Τόμων και συγγραφέας σε > 600 διεθνείς δημοσιεύσεις (peered reviewed & κεφάλαια σε διεθνείς τόμους), με >26.000 βιβλιογραφικές αναφορές (citations)και h-index >72. Επιπλέον είναι μέλος της ΕSMO Translational Research Group, της IASLC Education Committee και του ESMO Lung Cancer Faculty. To 2020 ίδρυσε και διευθύνει την Κλινική́ Β΄ COVID19 στο ΓΝΑ «Η Σωτηρία» αποκλειστικά́ και μόνο για την περίθαλψη ασθενών με τη νόσο COVID-19, η οποία λειτουργεί ανελλιπώς από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα. Από́ τον Μάρτιο 2018 έως τον Απρίλιο 2023 ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος επετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας, ενώ από το 2020 έως και σήμερα είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΛΕΚΑΠ) και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του lungcancer.gr. Σύμφωνα με τον Επιστημονικό δείκτη AD (AD Scientific Index) o Καθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος βρίσκεται στην 1η θέση, στη σειρά κατάταξης των Ογκολόγων της Ελλάδας σε παραγωγή ερευνητικού και επιστημονικού έργου, σε δημοσιεύσεις και σε διεθνή αναγνωρισιμότητα.
Η Μανιώ Κορλέτη αποτελεί διακεκριμένη και ενεργή προσωπικότητα στον χώρο του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς, με πολυετή εμπειρία και αφοσίωση σε ζητήματα δημόσιας υγείας και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο. Ως αντιπρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη στήριξη ατόμων που πάσχουν από καρκίνο, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση, την πρόληψη, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών, καθώς και την ψυχολογική υποστήριξη τόσο των ασθενών όσο και των οικογενειών τους. Για περισσότερα από 25 έτη, η κα Κορλέτη υπηρέτησε ως υπεύθυνη του προγράμματος πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και τον γυναικολογικό καρκίνο, ενώ έχει δώσει πολυάριθμες διαλέξεις πάνω σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. Επιπλέον, έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της «Europa Donna Hellas», συμμετέχοντας ενεργά σε διεθνή συνέδρια, ενώ παράλληλα είναι ενεργό μέλος της «ΕΛΛΟΚ». Μέσα από τη συμμετοχή της σε συνέδρια, εκδηλώσεις και τηλεοπτικές εκπομπές, όπως η δράση «Όλοι Μαζί Μπορούμε», προωθεί με ζήλο το μήνυμα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνεισφοράς, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και πρότυπο στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς.